Povesti cu clatite

Oamenii mananca dintotdeauna clatite. S-a descoperit ca obiceiul de a manca clatite dateaza din Antichitate, iar istoricii au demonstrat ca ea a fost inventata cam cu 7000 de ani i e n, cand clatita era realizata din fainuri integrale de felurite cereale si apa, presate impreuna pentru a forma un strat gros ce era apoi incalzit pe o piatra incinsa.

Romanii obisnuiau sa mance clatite mai ales de Lupercalii, sarbatoarea fecunditatii, ce avea loc la inceputul lunii februarie in cinstea venirii primaverii si pentru belsugul viitoarelor recolte. Tot un obicei roman era si transformarea oricarei festivitati intr-o orgie, asa ca, in 494, Papa Gelase interzice aceasta sarbatoare, inlocuind-o cu « Chandeleur », Purificarea Fecioarei si Intampinarea Domnului. Aceasta traditie ramane pana in zilele noastre, pe 2 februarie sarbatorindu-se Chandeleur cu clatite, astfel incat a devenit mai cunoscuta ca Ziua Clatitei.

In secolul XII cruciatii au adus din Asia o cereala noua, hrisca. Mai intai folosita pentru paine, din secolul XIII bretonii incep sa faca clatite cu faina de hrisca, pe care le numesc galete (galettes). Din secolul XV in Bretagne se inventeaza crepierele de fonta si clatitele devin din ce in ce mai populare si mai sofisticate, fiind gatite cu oua, slanina sau carnati. Prin urmare, clatitele s-au nascut in Bretagne, prima lor reteta fiind cea sarata – cu faina neagra si umplutura savuroasa, pentru dejun. Clatitele dulci au fost inventate mai tarziu, din nevoia de a avea si un desert tot pe baza aluatului de clatite, prin adaugarea de zahar, oua, floare de portocal. Cand a fost descoperita faina alba de grau, ea a inlocuit faina neagra in compozitia clatitelor dulci, iar reteta a ramas neschimbata pana in zilele noastre.

Stiai ca…

Desi clatitele sunt astazi faimoase la noi ca desert – cel mai des umplute cu gem sau dulceata, primele si cele mai iubite de francezi au fost clatitele sarate sau galetele.

Bretagne
este o regiune culturala din nord vestul Frantei. Regat si apoi ducat, Bretagne a devenit provincie franceza in 1532.  Numita si Britania de Jos – pentru a fi diferentiata de Marea Britanie, Bretagne (Breizh) este considerata una dintre cele sase natiuni celte.

Numele de « crepe » vine din franceza veche crespe, si mai dinainte din latinescul crispus care inseamna ondulat.

Fluturii zilei

Oferta lunii: echipa de servire si transport gratuit la toate rezervarile pentru evenimente in Bucuresti!

Find us on Facebook